5 dagelijkse gewoontes voor mijn mentale gezondheid

5 dagelijkse gewoontes voor mijn mentale gezondheid

Prioriteiten stellen. Dat is niet mijn sterkste kant. Maar inmiddels heb ik wel geleerd de prioriteit te geven aan mijn mentale gezondheid. Ik doe mijn best in ieder geval. Regelmatig ga ik nog over mijn grenzen, maar inmiddels heb ik wel een paar gewoontes aangeleerd die maken dat ik een stuk beter in mijn vel zit. Gewoontes die mijn mentale gezondheid prioriteren en verbeteren. En ik deel ze graag met je.

1 Schrijven

De eerste gewoonte is ook meteen de sterkste voor mij. Op verschillende vlakken. Schrijven is voor mij heel belangrijk. Om mijn emoties onder woorden te kunnen brengen. Voor mij heel lastig, maar essentieel om te kunnen leren handelen naar mijn gevoelens. Bovendien brengt schrijven mij inzichten en leer ik op die manier mezelf steeds beter kennen. Schrijven brengt mij ook rust. Het is voor mij de beste manier om mijn hoofd leeg te maken en ruimte te creëren voor creativiteit, rust en positieve gedachten. Door te schrijven verminder ik mijn stressniveau direct. De beste tool voor stressvermindering, vind ik. Ik leeg mijn hoofd én creëer overzicht in de chaos van gedachten, waardoor ik ook actief kan handelen naar wat mij stress oplevert. Essentieel! Tenslotte is schrijven voor mij een fijne creatieve uitlaatklep en is het inmiddels één van mijn favoriete hobby’s geworden.

2 Mediteren

Zweverig, zal je misschien denken, maar voor mij nog een essentieel onderdeel van mijn dag. Elke dag begin ik met 5 tot 10 minuten mediteren. Om mijn dag rustig te beginnen. Mijn gedachten even uit te zetten en te focussen op mijn lichaam en gevoel. Ook hierbij is dus weer de focus om mijn gevoelens te herkennen en toe te laten. De routine van meditatie helpt mij om mijn stressniveau over het algemeen lager te laten zijn. Zodat ik overdag meer aankan en beter kan omgaan met de stressoren die me dan kunnen overvallen. Zodra ik een aantal dagen niet mediteer, gaat mijn basisniveau van stress omhoog en kan ik veel minder hebben gedurende de dag. Het is voor mij een preventieve tool om chaos in mijn hoofd te voorkomen en mijn gevoelens niet te negeren.

3 Ontprikkelen

Korte pauzes inplannen gedurende de dag is een grote uitdaging voor mij. Maar ik heb het extra hard nodig. Rustmomenten, of eigenlijk ‘ontprikkelmomenten’, om even weg te zijn bij alle druk, chaos en prikkels van de dag. Pauzes zijn nodig om te voorkomen dat ik oververmoeid raak en over mijn grenzen ga. Ik herken mijn grenzen nog niet goed genoeg om op mijn gevoel daarin te vertrouwen. Daarom moet ik voor mezelf timers zetten en goed op de tijd letten, zodat ik ook stop en even mijn gedachten ‘uit’ kan zetten. Lastig! Ik neig toch vaak naar het doen van ‘nuttige’ dingen in mijn pauzes, terwijl het de bedoeling is om zo min mogelijk prikkels binnen te krijgen en te ontspannen. Ook al is het maar 5 minuten. Een erg belangrijk punt, maar nog wel vooruitgang in te boeken.

4 Wandelen

Iets wat ik sinds de crisis vrijwel dagelijks doe en waar ik echt een nieuwe vorm van ontspanning in heb ontdekt. Hoe fijn om elke dag even naar buiten te gaan en te genieten van de omgeving, de natuur en de frisse lucht. Zeker nu we verder niet echt een reden hebben om naar buiten te gaan, is het extra fijn. Ook de beweging is heerlijk en goed voor mijn mentale gezondheid. Soms zet ik een podcast aan, andere keren een fijn muziekje en soms luister ik alleen naar de geluiden om me heen. Ik probeer bewust te zijn van de omgeving en mijn lichaam. Ook een soort mindfulness of meditatie eigenlijk.  

5 Muziek luisteren

Tot een paar maanden terug luisterde ik vrij weinig muziek. Alleen tijdens het sporten gaf het mij een boost. Maar nu kan ik niet meer zonder. Muziek geeft mij ontspanning en positiviteit. Het is voor mij een fijne manier om me even af te sluiten van de omgeving. De prikkels uit de omgeving zijn soms even te veel. Dan doe ik mijn ‘noise cancelling’ koptelefoon op (echt de beste aankoop ooit!!) en kan ik mijn aandacht op één ding richten. Die koptelefoon is dan ook echt een uitkomst voor mijn ‘ontprikkelmomenten’ die ik zo hard nodig heb.

Handelen naar mijn gevoel

Nu ik dit schrijf, zie ik een belangrijk gemeenschappelijk kenmerk tussen deze gewoontes. De focus ligt namelijk op herkennen van en handelen naar mijn gevoelens. Autisme maakt het ingewikkelder voor mij om deze gevoelens te herkennen, maar door hier elke dag actief mee bezig te zijn, boek ik vooruitgang. Mijn mentale gezondheid gaat vooruit. Ik voel me steeds beter en sta elke dag positief op. Deze dagelijkse activiteiten zijn daarbij een enorme hulp en toevoeging. Gewoontes die ik niet meer zou willen missen.

Welke gewoonte is voor jou essentieel om te ontspannen?

2 gedachten over “5 dagelijkse gewoontes voor mijn mentale gezondheid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.