Mijn perfectionisme loslaten

Mijn perfectionisme loslaten

De laatste therapiesessie zit erop. Dat is toch wel weer een moment, want het voelt als de afsluiting van een hoofdstuk. Een hoofdstuk die me heeft geholpen om te groeien als persoon. Waarin ik veel heb geleerd. Veranderingen heb doorgemaakt. Eerder schreef ik al over de inzichten die ik heb verkregen, maar nu deze therapie voorbij is, begint het pas echt. Alle inzichten die ik heb meegekregen in de afgelopen maanden zal ik nu zelf gaan toepassen in mijn leven. Natuurlijk heb ik daar al veel mee geoefend, maar nu verdwijnt die stok achter de deur. Het zal niet makkelijk zijn en er zullen zeker momenten komen dat ik weer word geconfronteerd met mijn perfectionisme. Dat ik terugval in oude patronen. Dat hoort nou eenmaal bij verandering. Maar ik weet dat ik gewoontes kan veranderen, dus heb ik vertrouwen dat die stijgende lijn blijft doorzetten!

In de laatste sessie, afgelopen maandag, bespraken we de veranderingen die we hebben doorgemaakt. Ik kan zeggen dat ik trots ben op mezelf, want, mede dankzij deze therapie, heb ik zeker wel een groei doorgemaakt de afgelopen maanden. Ik heb nieuwe inzichten gekregen. Geleerd wat ik écht belangrijk vind in mijn leven. Ik heb meerdere stappen buiten mijn comfortzone gezet, waarvan ik nooit gedacht had dat ik die stappen zou zetten. Ik werd geïnspireerd en geraakt door de verhalen van anderen. En niet onbelangrijk, we hebben ook zeker gelachen tijdens de sessies. Ik kijk met positieve blik terug naar de afgelopen maanden, maar ben ook blij dat ik een punt kan zetten achter dit hoofdstuk.

Dankjewel perfectionisme

Voor deze sessie schreven we een brief aan ons perfectionisme. Een beetje zweverig misschien. Maar ik denk wel dat het voor mij helder heeft gemaakt wat deze eigenschap mij heeft gebracht en vooral ook waar het mij heeft tegengehouden.

Sinds kleins af aan neem je me al in beslag. Je vertelt me dat ik door moet zetten. Door moet gaan tot het uiterste. Tot elk klein detail perfect is. Je vertelt me dat ik niet goed genoeg ben zoals ik ben. Dat ik me perfect moet gedragen. Daardoor vermeed ik dingen te doen. Want fouten maken mocht zeker niet. Nooit heb ik uit mijn comfortzone durven te stappen door jou. Mijn angsten zijn door jou gevoed. Veel keuzes heb ik niet gemaakt, omdat ik bang was fouten te maken. Bang om op m’n bek te gaan. Of om voor schut te staan.

Hoewel je veel negativiteit met je mee hebt gebracht, heb je me ook wat geleerd. Mijn doorzettingsvermogen is aan jou te danken. Ik ben een enorme doorzetter. Geef nooit op. Dat is wat jij me hebt meegegeven. En daar ben ik eeuwig dankbaar voor. Dat maakt dat ik sta waar ik nu sta. Het maakt mij als persoon. Door deze eigenschap vond ik mijn liefde voor sport en ben ik goed in studeren en tekenen. Door jou ga ik er altijd volledig voor wanneer ik een keuze maak. Zonder jou zou ik hier niet staan.

Maar nu is het tijd om je los te laten. Je hebt me geleerd wat nodig was, maar nu treed je naar de achtergrond. Een klein deel van jou zal altijd blijven bestaan, en het maakt ook dat ik ben wie ik ben. Maar je hoort mij niet te beheersen. Ik wil fouten maken en leren. Mijn angsten onder ogen zien en laten verdwijnen. Ik wil uit mijn comfortzone stappen om meer uit het leven te halen. Gelukkiger te zijn. En daarom moet ik je loslaten.

Dankjewel perfectionisme voor alles wat je met hebt gebracht, maar ik hoop dat je mij nu kan laten zijn wie ik echt ben.

Een nieuwe levensfase

Wat nu precies het vervolg wordt, weet ik nog niet. Ik weet nog niet of ik meer therapieën wil volgen. Deze zomer ga ik in ieder geval genieten van andere dingen en even rust nemen van de vele contactmomenten met de ggz. De hulp gaat even wat meer naar de achtergrond. Want ik kan wel zeggen dat ik me steeds vaker écht goed voel. Gelukkig. Daarbij komt ook dat ik een nieuwe levensfase in ga waar ik ontzettend naar uit kijk, maar wat ik ook heel spannend vind. Daar zal ik in een volgende blogpost meer over vertellen!

Eén gedachte over “ Mijn perfectionisme loslaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.